ژانری به نام «داستان شاعرانه»/ نویسندگانِ بسیاری در آمیختن شعر و نثر تلاش کردهاند
پس از شکوفاییِ داستان کوتاه در ادبیات فارسی، بهواسطۀ پیشینۀ شعری ایرانیان، ژانری پدید آمد که هم شعر است، هم داستان کوتاه. که یک پژوهشگر در کتابی از آن با عنوان «داستان شاعرانه» یاد کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کتاب «شاعرانگی در داستان کوتاه» از «مهران عشریه» با مقدمۀ «حسین پاینده» منتشر شد و ناشر این کتاب، انتشارات مروارید است.
مهران عشریه درباره این کتاب به ایلنا گفت: پس از شکوفاییِ داستان کوتاه در ادبیات فارسی، بهواسطۀ پیشینۀ شعری ایرانیان، ژانری پدید آمد که هم شعر است، هم داستان کوتاه. گونهای که در آن توامان از عناصر داستان و ابزارهای شعر، در فرم و زبان استفاده میشود. این کتاب، بر این گونۀ ادبی، نامِ «داستان شاعرانه» را نهاده است؛ به زیرشاخههای آن پرداخته و با بررسی داستانهای کوتاهِ برجستۀ این جریان، «داستان شاعرانه» را میشناساند.
او با اشاره به اینکه نشاندادنِ نزدیکیِ ژانر داستان کوتاه با شعر، نسبت به ژانرهای دیگر، از مهمترین دغدغههای مطالعۀ این متن است، گفت: بهواسطۀ همین نزدیکی، آثاری خلق شدهاند که گویی تلفیق شعر و داستان کوتاهاند؛ آثاری که به عنوان جریانی جداگانه دارای مشخصههای ویژۀ خود هستند. برخی نویسندگان ایرانی توانستهاند بهخوبی از مشخصههای داستان شاعرانه استفاده کنند و آثاری درخور بیافرینند.
عشریه خاطرنشان کرد: در شناساندن «داستان شاعرانه» از مفاهیم، نظریههای نوین ادبی و پژوهشهای علمیِ تازه استفاده شده و مطالعۀ نظاممند و نقادانۀ ادبی از ضرورتهای این کتاب بوده است. از کلیگوییهای بیاستدلال، اظهارنظرهای دلخوشکُنک و قصهگوییهای سرگرمکننده پرهیز شده است.
این پژوهشگر حوزه تئاتر و ادبیات یکی از دلایل اصلی نگارشِ این متن را پاسخگویی به برخی ابهامها دربارۀ موضوع اصلیِ کتاب خواند و گفت: سعی بر آن بود تا با بررسی و تبیین مشخصههای داستان شاعرانه و تحلیلهای موشکافانه این جریان ادبی را بهدرستی معرفی کرده و این کتاب روزنهای باشد برای پژوهشگران، نقادان ادبی و بهخصوص داستاننویسان در راستای پیشرفت ادبیات داستانی.
عشریه با اشاره به ساختار کتاب یادآور شد: در فصل مفاهیم و کلیها، به ویژگیهای داستان کوتاه، دلایل قرابت آن با شعر و مشخصههای شعر منثور، نثر شاعرانه و داستان شاعرانه، بهطور مفصل، پرداختهام. داستان شاعرانه به واسطۀ استفاده از عناصر داستانی، از دیگر انواع نثرهای شعرگونه متمایز شده است. داستان کوتاه شاعرانه را به دو نوع تقسیم کرده، خصوصیات هریک را توضیح داده و در پایان فصل، چگونگیِ عناصر داستان شاعرانه را بیان کردهام.
او در ادامه یادآور شد: نویسندگانِ بسیاری در آمیختن شعر و نثر تلاش کردهاند، اما تعداد اندکی توانستهاند آثار شایستهای به خصوص در ژانر داستان عرضه کنند.
عشریه همچنین با اشاره به دیگر مواردی که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: همچنین در زمینه بررسیِ داستانهای نمونۀ شاعرانه، داستاننویسانی انتخاب شدهاند که سالها در زمینۀ تولید داستانهای شاعرانه کوشش کرده و از شاهکارهای این جریاناند؛ کسانی که بهخوبی میدانستند از این فضا، چه میخواهند و چه چیزی را باید بنویسند و رعایت کنند.
او در پایان با اشاره به اینکه شاعرانگی در داستان کوتاه در بدو امر، پژوهشی در راستای پایاننامۀ دانشجویی او بود، گفت: این مطالعه، با موفقیت، مراحل دانشگاهیِ خود را سپری کرد و با راهنماییِ استادان و صاحبنظرانِ ادبی، چشماندازِ بزرگتری پیدا کرد؛ و کتابشدگی این پژوهش دو ساله، مدیون دستگیریِ دکتر حسین پاینده است که با ملاطفت و توجه، سهم اصلی را در به چاپ رسیدن آن ایفا کردند.
«شاعرانگی در داستان کوتاه»، در قطع رقعی، ۳۳۴ صفحه و بهای ۵۹ هزار تومان توسط انتشارات مروارید در پاییز ۱۳۹۹ در چاپ اول انتشار پیدا کرده است